DAS-anlæg på Danmarks Tekniske Universitet

 
 

Vi sikrer mobildækning og indeklima

Caverion sikrer optimal mobildækning og skaber et sundere indeklima på en af verdens førende uddannelsesinstitutioner. Caverion sætter DAS-anlæg ind i Danmarks Tekniske Universitets (DTU) bygninger i Lyngby, Ballerup og Risø, når DTU samler uddannelserne på en mio. m2. Lige nu er DTU i Lyngby ved København Danmarks største entreprenørvirksomhed, hvor der i 2016 bliver brugt 8 milliarder kroner på byggeri.

– DTU er et af de førende tekniske universiteter i Nordeuropa - faktisk er vi blandt de 25 mest anerkendte i verden. Det er utænkeligt, at vi som et teknisk universitet i verdenseliten ikke har mobildækning. Forskere fra hele verden kommer hertil, og skal naturligvis kunne anvende deres mobiltelefoner. Data kører via WIFI, men tale kræver mobildækning og visionen er, at begge dele skal fungere i et trådløst set up.

DAS-anlaeg-DTU-05.jpg
 
 

Ca. 1.000.000 m²

Frit valg imellem 2G, 3G og 4G

4G på både 1800 MHz og 2600 MHz

 
DAS-anlaeg-DTU-03.jpg
DAS-anlaeg-DTU-02.jpg
DAS-anlaeg-DTU-04.jpg
 
 

DAS (Distributed Antenna System) er et indendørs antenneanlæg, som tilsluttes en eller flere mobiloperatører og skaber dækning i hele eller dele af et byggeri. Når man installerer et DAS-anlæg, tager man så at sige masten ind, og det giver et bedre indeklima.

– Hvis man ikke har et DAS-anlæg i dag, kan det være sundhedsskadeligt at opholde sig i bygninger, fordi de i dag er så tætte. Miljøkravene bliver strengere og strengere, og der kommer f.eks. mere og mere isolering i lofterne. Jo tættere masten er på, jo mindre stråling kommer der fra telefonen, siger Thomas Bech, projektleder hos Caverion.

Vi vil være online

Vi har i dag en forventning om at være online hele tiden, uanset hvor vi er.  Tætte byggerier, facader med specielle materialer, og mange mennesker indendørs på samme tid, er en udfordring til både dækning og kapacitet i det eksisterende netværk. Et DAS-anlæg sikrer optimal mobildækning overalt.

– Vi sørger for, at hele DTU har et ordentligt netværk. Nogle har ikke fastnet, men kun mobilt netværk, og så skal det virke. Vi kender det alle sammen, når vi går ind i en bygning, og signalet forsvinder eller bliver svagt, siger projektleder hos Caverion, Thomas Bech.

John H. Laursen, Head of Telephone System – IT service på DTU, siger at en velfungerende mobildækning er essentiel for universitetet.

 

– DTU er et af de førende tekniske universiteter i Nordeuropa - faktisk er vi blandt de 25 mest anerkendte i verden. Det er utænkeligt, at vi som et teknisk universitet i verdenseliten ikke har mobildækning. Forskere fra hele verden kommer hertil, og skal naturligvis kunne anvende deres mobiltelefoner. Data kører via WIFI, men tale kræver mobildækning og visionen er, at begge dele skal fungere i et trådløst set up, siger John H. Laursen.

Optimal mobildækning

DAS-anlægget sikrer optimal, indendørs mobildækning for de tre operatører, TDC, 3 og Tele Nord/Telia på samme DAS net på hver hovedcentral. Caverion har leveret en hovedcentral i Lyngby, og vil på sigt også levere hovedcentraler i Ballerup og Risø. Decentralt antenneudstyr designes for hver bygning, og tilsluttes hovedcentralerne via fiber. Herefter bliver mobildækningen distribueret ud til hver enkelt bygning og sørger for, at mobildækningen er optimal på hele universitetet. Her findes alt fra komplekse forskningsprojekter om farlige sygdomme, over en lang række uddannelser inden for f.eks. computer science, fysik og medicin, og til forskellige samarbejder for gymnasier, virksomheder og myndigheder.

– Der bliver i nogle af rummene forsket i så farlige sygdomme, at man ikke må tage mobilen eller andre ting med derind. De steder skal f.eks. have velfungerende Wi-Fi, siger Thomas Bech.

De forskellige enheder på uddannelsesstedet kan selv vælge, om de vil have 2G, 3G eller 4G, og om der skal være Wi-Fi. DAS-anlæg bliver skræddersyet efter individuelle behov. DTUs anlæg er designet af Caverion, og kan understøtte alle teknologier, herunder 2G, 3G og 4G til både mobildata og mobilsamtale.

 
  • Installation af DAS (Distribueret antenne system) på ca. 1.000.000m². (Mobil indendørsdækning)
  • 1 hovedcentral i hhv. Lyngby, Ballerup og Risø.
  • Tilslutning af de 3 danske mobiloperatører TT-Net, HI3G, TDC på et og samme DAS net på hver hovedcentral
  • Decentralt antenneudstyr designes til hver bygning og tilsluttes hovedcentral via fiber
  • Kunden kan frit vælge imellem 2G, 3G og 4G individuelt i hver bygning efter behov
  • 4G kan leveres både på 1800MHz og 2600MHz

Sådan har vi hjulpet kunder