Fremtidens indeklima er individuelt

Forsøg på fremtidens indeklima viser, at det bliver individuelt, så den enkelte medarbejder eller beboer kan få indeklimaet præcis, som det passer til det enkelte menneske. Hver kontorplads har på den måde sit eget ventilationsanlæg. Eksempelvis er der i storrums kontorer med mange mennesker forskellige behov, der skal tilgodeses. I forsøg har man indsat kanaler langs bygninger, som betyder, at hver person kan indstille ventilationen på det sted, hvor den opholder sig. I stort set alle bygninger er der 10-15 %, som er utilfredse med indeklimaet. Tallet er faldende, men man kommer aldrig helt ned på 0 procent. Ved individuelt indeklima er det lettere at gøre medarbejderne tilfredse.

- Man sparer også penge på individuelt indeklima, fordi man så f.eks. kun opvarmer eller afkøler det område, hvor personen opholder sig. Desuden får man mere tilfredse og produktive medarbejdere, fordi indeklimaet er som ønsket, siger afdelingschef for Ventilation i Projekter Vest hos Caverion Danmark, Dorthe Hougaard.

 

 

    


Læs også: Mange penge at spare på ventilation


    

Medbestemmelse er vigtigt

Undersøgelser viser, at medarbejdere er mere tilfredse med indeklimaet, hvis de selv har medbestemmelse.

- Hvis de kan gå hen og dreje på en knap og ændre temperaturen, så er de mere tilfredse, fordi de selv har bestemt, hvordan indeklimaet skal være. Derfor er det individuelle indeklima en god idé, og jeg tror, at man vil se mere til fleksibel tilpasning af indeklimaet i fremtiden, siger Dorthe Hougaard.

Dorthe Hougaard
  

Frisk luft hele dagen

Det bedste indeklima er det, man ikke lægger mærke til. Men sådan er virkeligheden sjældent rundt omkring på arbejdspladserne.  Med et ventilationsanlæg kan man ændre på dette. Et ventilationsanlæg søger for hele tiden at udskifte luften og tilfører frisk luft, som gør det behageligt at opholde sig i rummet.

- Der er ingen tvivl om, at et ventilationsanlæg sørger for det bedste indeklima. Og hvis vi i fremtiden i højere grad ser det individuelle indeklima, vil det betyde meget for menneskers produktivitet og tilfredshed, siger Dorthe Hougaard.

 

    


Læs også: Fremtiden tilhører energien