Udluftning er gammeldags

Mange af os lukker vinduerne op, når fugten skal ud af lokalerne, og vi har det for varmt. Men det er både energimæssigt og økonomisk en dårlig idé. Luften ryger ud til fuglene, og rummet er efterfølgende så kolde, at det kræver meget energi at varme dem op. Et ventilationsanlæg er løsningen, for det giver et bedre og mere stabilt indeklima, og på sigt sparer det penge.

    


Læs også: Caverions forsknings- og udviklingscenter


    

Skærpede bygningsreglementer medfører, at renoveringsprojekter og nybyggerier bliver meget lufttætte, fordi der ingen sprækker er i byggeriet. I takt med de tættere huse, stiger behovet for at få skiftet luften.

- Byggerierne skal være tætte, så vi ikke bruger for meget energi på opvarmning, men det kan samtidig betyde, at der kan blive meget varmt. Her er det en dårlig idé at åbne vinduerne på kolde dage. Man kan sige, at udluftning er gammeldags, og i stedet bør man investere i ventilationsanlæg, forklarer Dorthe Hougaard, afdelingschef for Projekter Vest hos Caverion Danmark.

    


Læs også: Mange penge at spare på ventilation


    

Produktiviteten falder

Hvis rummene bliver alt for kolde eller varme, falder produktiviteten, viser flere undersøgelser, og det koster penge for virksomhederne. Ventilation og indeklima er en vigtig faktor for menneskers sundhed, og man undgår gener som træthed, hovedpine og kløende øjne, hvis man sørger for et godt indeklima.

- Det er svært at sige helt præcis, hvad et godt indeklima er, for erfaringerne viser, at der altid er 10-15 procent af personerne i en bygning, som er utilfredse. Med et ventilationsanlæg bliver rummet automatisk tilført frisk luft, og det bliver behageligt at opholde sig i. Vi oplever, at flere og flere gør noget ved indeklimaet af hensyn til energiforbruget, siger Dorthe Hougaard.