Datacenter sikrer velfærden i Tønder Kommune

Et nyt datacenter i Tønder Kommune sikrer kommunens borgere mod nedbrud på vitale IT systemer og medfølgende forringet vedfærdsservice. Sundhedsområdet, plejehjem, daginstitutioner og skolers IT systemer styres fra datacentret, som sørger for, at kommunens service til borgerne fungerer.  Samtidig er driften effektiviseret, efter at to serverrum er sløjfet og lagt sammen til ét opdateret datacenter.

Datacenter-Tonder-Kommune-01

Efter et udbud, valgte Tønder Kommune Caverion til at bygge datacentret, der erstattede de gamle serverrum, som løbende skulle have udskiftet dele. 3800 kommunale medarbejdere er dagligt afhængige af datacentret, og fagchef for Sekretariat, IT og HR i Tønder Kommune, Lars Møldrup, forklarer, hvorfor datacentret er så vigtigt.

Hele driften af velfærden drives via datacentret.Fx noterer hjemmeplejen, hvem der sidst har besøgt fru Jørgensen, og hvad der er blevet udført. Hvis IT strukturen ikke fungerer, fungerer velfærden ikke, så enkelt er det. Telemedicin og understøttede sundhedsydelser er et godt eksempel på velfærd, som ikke fungerer ved datanedbrud, siger Lars Møldrup.

 
Datacenter-Tonder-Kommune-06

Henter 263.000 kroner hjem i besparelser

Tønder Kommune prioriterer høj oppetid og høj sikkerhed.  Derfor valgte kommunen i samarbejde med Caverion at bygge et samlet og effektivt datacenter. Det energirigtige datacenter koster ca. 2,1 millioner kroner, og det henter 263.000 kroner hjem om året i besparelser på strøm. Tilbagebetalingstiden er 4,2 år på køledelen, på 10 år er hele datacentret tjent ind. I datacentret er der to af hver komponent, så sikkerheden er høj. Før kørte serverne på samme transformer, og der var større risiko for nedbrud. Lars Møldrup kunne se, at det i længden ikke kunne svare sig at blive ved at reparere på de to serverrum.

- Jeg fik nøgletallene på strømforbruget, og jeg kunne se, at der skulle ske noget. De to serverrum havde en levetid på 2-3 år, så vi besluttede at opbygge et nyt datacenter. På den lange bane er driften effektiv og økonomisk fordelagtig, og ikke uvæsentligt så optimerer vi drift og datasikkerhed, forklarer Lars Møldrup.

 
Datacenter-Tonder-Kommune-07

Kan forudsige nedbrud

Caverion har sammen med samarbejdspartnere stået for, at datacentret er energirigtigt og bygget efter nyeste standarder og internationale principper for fysisk IT Sikkerhed. Caverion har haft det operationelle ansvar for at lægge de to serverrum sammen til et opdateret datacenter, hvor der er taget højde for udefra kommende trusler og nedbrud fra forsyningslinjerne.

- Når man bygger og designer et datacenter, kan man med baggrund i internationale standarder, statistisk set, forudsige hvor meget nedetid man vil få om året. Derfor er det vigtigt, at man inden man begynder at bygge eller redesigne en ny infrastruktur, gør sig overvejelser om, hvor meget nedetid man kan tåle. På baggrund af dét, kan man så designe en løsning, som matcher dette. Det er et must for en kommune, hvor mange borgere er afhængige af, at tingene fungerer, siger salgsdirektør Marcus Holm fra Caverion.

 

 

  

FAKTA:

Samlet besparelse på det nye datacenter:
Datacentret henter 263.000 kroner hjem om året i besparelser på strøm. Køledelen er tilbagebetalt på 4,2 år, og det tager 10 år at tilbagebetale hele datacentret.

Caverions løsninger:
Design
Management
VVS
El
Ventilation
Køling