Yara Praxair

 
 

Sparede penge på miljørigtig varmeløsning

Yara Praxair i Fredericia stod foran en varmekonvertering, der endte med at virksomheden nu genbruger overskudsvarmen fra en kølekompressor i stedet for at få varmen fra et oliefyr. Det betyder, at Yara sparer 370.000 kroner om året, og på 2,9 år er investeringen tjent hjem.

yara-praxair-caverion-04.jpg
 
 

Sparer 370.000 om året

Energitilskud på 245.000

Tilbagebetaling - under 3 år

 
yara-praxair-caverion-02.jpg
yara-praxair-caverion-03.jpg
yara-praxair-caverion-06.jpg
 
 

Oliefyret skulle udskiftes

Yara Praxair havde undersøgt muligheden for fjernvarme, men det kunne virksomheden ikke få. Yara Praxairs produktionschef, Karsten Mikkelsen, og Caverion indledte møder om en varmekonvertering på et tidspunkt, da Yara Praxair havde allerede planer om at nedlægge et oliefyr inden for et år. Større krav til øget ventilation og dermed større behov for varme betød, at virksomheden måtte tænke i nye baner.

Der blev talt om forskellige løsninger, og der blev set på Yara Praxairs energioptimerings potentialer.  Virksomheden havde overskudsvarme fra en kølekompressor, som bliver brugt ved produktion af tøris. Løsningen blev at udnytte overskudsvarmen fra kompressoren, så Yara Praxair bliver opvarmet af sin egen overskudsvarme. Når anlægget og kompressoren ikke er i drift, bliver bygningen ikke varmet op, og derfor har Caverion installeret fire varmepumper, som sørger for varmen på de tidspunkter.

- Deres ventilationsanlæg suger luft ud, så vi sørgede for en ny varmekilde, der genanvender den varme, som bliver smidt op i et køletårn. Tidligere røg den bare op i luften og forsvandt. Hvis Yara Praxair havde købt et nyt oliefyr, havde virksomheden fortsat med at smide overskudsvarmen ud, og det er ikke godt for miljøet eller økonomien, siger Daniel Christensen, projektleder hos Caverion.

 

Uvildig rådgiver på banen

Inden varmekonverteringen gik i gang, trak Caverion en uvildig rådgiver ind over projektet, som verificerede Caverions tal ved at udføre målinger og bekræfte de potentialer, der var der. En 44 sider lang rapport blev udarbejdet.

- Med en uvildig rådgiver kan vi garantere over for kunden, at projektet er det bedste til deres behov, siger Daniel Christensen.
  

Mange afdelinger på projektet

Caverion kunne efterfølgende definere det samlede projekt, som endte med at blive en helhedsløsning, hvor Caverions afdelinger for industriel automation, el, ventilation, energi og VVS alle har været med på energiprojektet.

- Det er positivt for kunden, at der kun har været en kontaktperson. Hvis der har været problemer, har vi løst dem internt og sammen med de eksterne samarbejdspartnere, og kunden har ikke været involveret. Det er en fordel for vores kunder, at vi har mange fag i samme hus, siger projektleder Daniel Christensen.
  

Tilbagebetalingstid under tre år

Inden energiprojektet gik i gang, ønskede Yara Praxair, at tilbagebetalingstiden var makismalt tre år. Det blev der arbejdet hårdt på at nå. Yara Praxair bruger meget energi, og derfor var det en ekstra bonus for virksomheden, at energiforbruget faldt med den nye varmeløsning.

Caverion hjalp også Yara Praxair med at søge det rigtige energitilskud. Det betød, at Yara fik et tilskud på 245.000 kroner.

 
Yara Praxair er en af Skandinaviens førende leverandører af industrigasser. De leverer desuden alt inden for medicinske gasser og specialgasser, som er tilpasset til deres kunders unikke behov.

Sådan har vi hjulpet kunder