Nordjyllandsværket

 
 

Forsyningsnettet sikret i Nordjylland

Video bruges mere og mere til effektiv procesovervågning og sikring af områder, og Caverion har i løbet af de sidste år installeret nye kameraer på Nordjyllandsværket i Aalborg.

Foto: Niels S. Jensen

Caverion-Nordjyllandsvaerket-04.jpg
 
 

100 analoge kameraer skiftet over til en IP baseret løsning

Vi har brugt deres eksisterende COAX-kabling til at strømforsyne

Opsætning af mere end 25 IP kameraer og syv klienter

 
Caverion-Nordjyllandsvaerket-03.jpg
Caverion-Nordjyllandsvaerket-02.jpg
Caverion-Nordjyllandsvaerket-05.jpg
 
 

Vattenfall, Norjyllandsværket

Vattenfall, som driver en række kraftværker i Danmark, er en af de kunder, som er vendt tilbage til Caverion flere gange. Samarbejdet begyndte for fire år siden, da Fynsværket i Odense ville have sine gamle, analoge kameraer, der overvåger kultransporten, over på IP.
   
Analog teknologi har sine begrænsninger, hvor en IP-baseret løsning kan levere billeder til alle de skærme, der er med på netværket – og i en langt bedre opløsning end analog. Caverion leverede en løsning baseret på software fra Milestone Systems, og resultatet var så godt, at der efterfølgende er gennemført tre andre videoprojekter, blandt andet til adgangskontrol.
   
Sidste år fik Caverion så en endnu større opgave på Vattenfalls Nordjyllandsværket i Aalborg, fordi værket stod overfor en større udskiftning af et eksisterende video system. Projektet var i udbud, og Caverion vandt.
   
- Det udsprang af, at en medarbejder fra Nordjyllandsværket så det nye kontrolrum på Fynsværket, og hvor godt det fungerer, fortæller Keld Dam Hansen. - Jeg blev inviteret til Aalborg for at beskrive, hvordan de kunne digitalisere deres kamerasystem, der bruges til at overvåge og regulere processer, adgangskontrol og overvågning af havneområde. Mødet førte til et projekt, der er vores hidtil største inden for video her i landet.

Fra analog til IP baseret

Det oprindelige projekt i Aalborg blev fuldført i 2013, men efterfølgende har Nordjyllandsværket bedt Caverion opgradere en del udstyr, der ikke var omfattet af det første projekt. Blandt andet er mere end 100 analoge kameraer skiftet over til en IP baseret løsning. Desuden er et antal kameraer skiftet ud med nye, og der er installeret ny videoserver, der blandt andet giver mulighed for at gemme optagelserne.
 
- Billederne kan vises på storskærme i kontrolrummet. Men med IP er der også muligt at få billederne op på computere og andre terminaler. Det betyder, at overvågning nu ikke kun sker i kontrolrummet, men også fra computere andre steder på værket eller hjemmefra, fortæller Keld Dam Hansen.

Installation og service

Caverion har projekteret og installeret det omfattende system. Foruden udskiftning af kameraer er der trukket nye kabler i lange baner, men den eksisterende COAX-installation har også spillet en vigtig rolle i fornyelsen.
 
- Vi har brugt deres eksisterende COAX-kabling til at strømforsyne og etablere netværksforbindelse til de kameraer, der er blevet udskiftet til IP kameraer. Værket og havnen dækker et kæmpe område, så der er sparet mange meter kabler og en masse installationsarbejde ved at bruge deres eksisterende COAX-kabler, siger Keld Dam Hansen.
 
Nordjyllandsværket har i år indgået en femårig aftale med Caverion om service på systemet inklusive softwaren fra Milestone Systems. 

 

Opført i år:

  • 2013-2014

Tekniske fakta:

  • Vi har sørget for kamera og netværk på Vattenfall.
  • Konvertering fra analog til IP baseret kamerasystem, udskiftning af gamle, analoge kameraer (PoE og Ethernet via eksisterende coax- / 2-trådskabling)
  • Etablering af nye IP kameraer inklusive fiberbåret datanetværk.
  • Kameraovervågningssystemet består af over 100 analoge og mere end 25 IP kameraer og syv klienter.

Sådan har vi hjulpet kunder