Prædiktiv, præskriptiv og deskriptiv vedligeholdelse: integrering af dataanalyse i beslutningsprocessen

I traditionelle bygninger er bygningsvedligeholdelse typisk af reaktiv karakter. Komponenter udskiftes eller repareres i takt med, at de går i stykker eller i henhold til en forudbestemt vedligeholdelsesplan.

I smarte bygninger er bygningsvedligeholdelse først gjort prædiktiv og i sidste ende præskriptiv. Med andre ord, drager en smart bygning fordel af bygningsdata indsamlet på digitale platforme, som gennem grundig analyse kan udnyttes til at yde den optimale vedligeholdelse – nu og i fremtiden.

EU’s direktiv om bygningers energimæssige ydeevne, EPBD er en stærk drivkraft i kampen mod at gøre bygninger mere energieffektive og øge intelligensniveauet gennem automatisering.

Reducér dine driftsomkostninger og øg energieffektivitet med smarte dataanalyser

Ved at basere din bygningsvedligeholdelse på dataanalyser kan du forbedre din beslutningstagning betydeligt. Det er dog ikke altid lige let at finde den relevante information i store mængder data. Det er derfor vigtigt at have mulighed for at sætte den indsamlede data op på en smart måde, og derved skabe et bedre overblik.

Vi kan hjælpe dig med at kombinere historisk og realtidsdata til at forudse fremtiden, opdage mønstre og give dig indsigter, du ikke en gang har tænkt over endnu. Alt dette kan visualiseres ved hjælp af skræddersyede og intuitive modeller på vores platform, Caverion SmartView.

Disse indsigter kan bl.a. resultere i:

  • Øget omsætning
  • Lavere enegi- og driftsomkostninger
  • Bedre indeklima
  • Bedre brugertilfredshed
  • Bedre serviceydelser

Hvad er forskellen på deskriptiv, prædiktiv og præskriptiv vedligeholdelse?

Deskriptiv vedligeholdelse
Deskriptiv vedligeholdelse er beskrivende og giver dig et billede af, hvad der er sket. Baseret på tidligere vedligeholdelsesaktiviteter får du information og indsigt.

Prædiktiv vedligeholdelse
Prædiktiv vedligeholdelse bruger kunstig intelligens til at identificere skjulte signaler fra bygningsteknologien, før et problem bliver tydeligt. Det kunne f.eks. være at følge små ændringer i indendørs luftkvalitet til at forudsige, hvornår ventilationsfiltre skal udskiftes.

Præskriptiv vedligeholdelse
Præskriptiv vedligeholdelse nøjes ikke kun med at bruge kunstig intelligens til at forudsige, hvornår vedligehold er nødvendigt men foreslår også handlinger, der afbøder situationen. F.eks. at sænke ventilationstrykket i bestemte rum på bestemte tidspunkter for at få filtrene til at holde længere.

Brugsbaseret vedligeholdelse
Brugsbaseret vedligeholdelse bruger algoritmer til at bestemme, hvornår vedligeholdelse er påkrævet ved at kigge på den aktuelle brug af rum og bygningsteknologier. Lignende algoritmer kan også bruges til at styre og planlægge rengøring.

Kontakt os, og lad os sammen finde ud af, hvordan din bygning kan blive smartere.

 

 

Vil du vide mere?

Kontakt os

 

Relaterede ydelser

Sådan har vi hjulpet kunder