• City2-Taastrup-2
 • City2-Taastrup-3
 • City2-Taastrup-4
 • City2-Taastrup-5
 • City2-Taastrup-6
 • City2-Taastrup-7
 • City2-Taastrup-1
 • City2-Taastrup-9

City2 i Taastrup, - henter stor besparelse på lys og ventilation

Caverion udskifter lysstofrør og halogenlamper med LED-lys og opgraderer ventilationsanlægget i det næsten 100.000 kvm store butikscenter på Københavns vestegn.

Kvaliteten af lys og indeklima påvirkes ikke, men elregningen får et ordentligt gok nedad. Det bliver resultatet af en stor energirenovering, som Caverion er med til at udføre i City2 i oktober og november. Det er en ordre til Caverion på 5-6 mio. Ordren omfatter flere tekniske fag: El, VVS, Ventilation og CTS.

Ud fra en økonomisk betragtning bør der være et stort potentiale i mange centre, mener Bent Ole Jonsen 

Ydelser

 • Installation

Fagområder

 • Automation
 • Ventilation
 • EL
 • VVS

Kundegrupper

 • Ejere & Udviklere af bygninger
 • Offentlig sektor

kategori

Samme lysmængde, mindre regning

Energibesparelsen på belysningen opnås ved at udskifte de gamle lysstofrør og halogenlamper til LED-lys. Det drejer sig i alt om ca. 700 lysstofrør og et stort antal halogenlamper i de store åbne centerarealer og i enkelte butikker, oplyser markedschef Bent Ole Jonsen, Caverion. Den del af entreprisen løses af elafdelingen fra Caverions servicecenter i Skovlunde.

Kravet til den nye belysning er, at lysmængden (lux) skal være mindst lige så god som med de gamle armaturer. Det krav vil de nye LED-lamper uden problemer opfylde, siger Bent Ole Jonsen. Men pointen er, at elforbruget vil falde med 40-60%.

Ventilation som i Sydeuropa

Også ventilationsanlægget i City2 får en større overhaling. Den del af projektet udføres af teknikere fra Caverion i Ringsted. De ventilatorer, der udskifter luften i de store centerområder og nogle af butikkerne, bliver skiftet ud. Samtidig bygges CTS-anlægget (Central Tilstandskontrol og Styring) om og opgraderes.

- Vi udstyrer indkøbscentret med et befugtningsanlæg, hvor vi øger luftens fugtighed og opnår køling ad den vej. Det er en teknologi, der er kendt fra Sydeuropa. Den varme luft søger jo opad, men de nye ventilatorer er designet til at trykke varmen ned i den kolde periode, så den kommer ned, hvor folk færdes. Ved hjælp af befugtningsanlægget sikrer vi, at det bliver et behageligt indeklima, også når det er varmt udenfor. Når vi befugter luften, vil fordampningsenergien trække varmen ud af luften og sikre, at der ikke bliver for varmt, siger Bent Ole Jonsen.

Den helt store besparelse på ventilationen opnås ved at optimere CTS-styringen, så områderne ventileres i forhold til behovet. Det vil blandt andet sige i forhold til temperatur og tidspunkt på døgnet. City2 vil kunne reducere sit elforbrug til ventilation væsentligt.

Butikscentre har meget at spare

Det er første gang, at Caverion sammen med Scaneneregi er med i den type projekter i et dansk butikscenter. Men Bent Ole Jonsen mener, at det i mange centre vil være muligt at spare markant på energiforbruget.

- Ud fra en økonomisk betragtning bør der være et stort potentiale i mange centre. Alene at skifte til en behovsstyret ventilation giver store muligheder for at spare. Og at skifte gamle lysrør ud med LED er helt oplagt. I begge tilfælde er tilbagebetalingstiden ganske kort, siger Bent Ole Jonsen.

Han pointerer, at indeklimaet ikke vil blive påvirket, selv om der skrues kraftigt ned for energiforbruget i butikscentre. Snarere tværtimod. Hvad angår lysmængde lever LED snildt op til den kvalitet, som eksisterende anlæg leverer. Og ventilationen kan – som i City2 – forbedres ved hjælp af behovsstyring, så publikum og medarbejdere vil få en endnu bedre oplevelse.

100.000 kvm. center

City2 åbnede i 1975 og er siden bygget om og udvidet flere gange. Centret omfatter i dag næsten 100.000 kvadratmeter og ca. 100 butikker. Målt på areal er det Danmarks næststørste butikscenter, kun overgået af Field’s på Amager. 

100.000 kvm. center
 

Elforbruget vil falde med 40-60%